Saturday, 12 November 2011

kenapa LELAKY boleh , PEREMPUAN x boleh ?

ASSALAMUALAIKUM w.b.t..

perlukah kita sebagai WANITA kena ikut cakap LELAKI yang hanya digelar sebagai KEKASIH or SPECIAL BOYFRIEND or BALAK or pa2 jea la kan .. 
memang la KONONNYA lelaki tu nak buat wanita tu sebagai CALON ISTERINYA ..
but why not bg jea chance wanita tu nak merasai hidup SINGLEnya yg bukannya menjadi ISTERI kepada lelaki itu secara SAHnya lg ?? *awat dengaq macam tunggang tebalik ayat aku ? HAHA ! abaikan !*

OK . kalau LELAKI X SUKA DIKONGKONG oleh WANITA , sama la jugak WANITA X SUKA DIKONGKONG oleh LELAKI ..
kalau dah berNIKAH , x kisah la kan nak kongkong sebab memang patut si SUAMI mendidik si ISTERI ..
but the point here , u ollz dah NIKAH ke ??





meh nk share sikit pengalaman dr member2 n pengalaman sendiri yg slalu berlaku . OK :)

situasi 1
GURL : dior , i x suka la u kawan gedix2 dgn gurl lain . i jelez .
BOY : laaa . member jea pon . x lebih laa . NORMAL la laky .. adusss .. payah btul la jenis kongkong ni ... hisshhhh !!!


sebaliknya
BOY : eh , u ni apasal la gedix sgt haa ??
GURL : i member2 jea kan . x de pon lebih2 . x de pon syg2 . yg u tu x pe lak ? 
BOY : eh , pmpwn laen OK . u tu tggjwb i . i kena jaga u dr skrg . klau x , nnti lpas kwen pon u prangai mcm ni ...


*opsss ! x sama kah ?? eeeewww ~ klau mcmtu , suppose lelaky pon x ley biasakn mgGedix yg pmpwn laen sbb nnt dh kawen pon akan wt pngai cmtu gak .. 

situasi 2
bila BOY tu lepak ngn mber or sapa2 tp x contxt GURL tu lgsg smpy GURL tu col byk kali , x agkat .. msj x jwb .. 
GURL : u ... klau u nk kuar ngn mber2 u , u x mow msj i pon x pe .. tp inform la i k .. i juz nk tow .. icow gk la kdg2 tu u dissappear cmtu je ..
BOY : eh x kan smua bnda nk ckap kt u ??? i kuar ngn mber ja pon kan ??? u ni caya i ke apa ha ??


sebaliknya 
BOY : u y x agkat fon ??? kuar ngn JANTAN laen la tu .. u ingat i apa ? TUNGGUL ??
GURL : i kuar ngn mber2 i jea pon ..
BOY : u tu pmpwn , x elok kuar2 sgt .. huhhhh !!


*salahkan pmpwn nk kuar berSOSIAL jugak ? kalau BOYZ x suka kena report tiap msa kt GURLZ , sme with the GURLZ .. x kan stiap bnda nk report kot ??

situasi 3
bila BOYZ kantoi webcam ngn GURL laen ...
GURL : u , u wbcam dgn sape ?? i x suka la u wbcam dgn owg laen . HUHU .
BOY : laaa . wbcam jea pon .. SALAH kee ?? bukan i dok becium , bogel2 , cinta2 dgn gurl tuu .. alaaa dalam tenet jea ponn .. hurmmm ........
GURL : memang laa . tp i dah ckap i x suka kn ??


sebaliknya
BOY : u wbcam ngn boy laen ? npa ?
GURL : alaa . wbcam je pon kan .. bukan  i dok becium , bogel2 , cinta2 dgn boy tuu .. alaaa dalam tenet jea ponn .. hurmmm ........
BOY : u tu nk jd wife i tow .. dosa u , i nk kena tanggong .. i dah ckap , i x suka . x suka la !!


*plzzz k .. mmang dosa wanita akan dtanggong oleh lelaky tp bla dah digelar SUAMI ISTERI .. 

grrrr ~ bukan ini ja .. banyak lg kot stuation yg salu dpertikaikan .. perlukah seseorang wanita itu BERUBAH hanya untuk MEMUASKAN hati lelaki ? MENJAGA hati lelaki ? bukankah perubahan itu mestilah NIAT kerana ALLAH s.w.t .. sy x sempurna , x sebaik wanita lain .. tp ini untuk peringatan diri sendiri serta rakan2 .. tidak salah bila kita cuba berubah walaupun sedikit demi sedikit .. tp yg penting , NIAT untuk kita berubah itu mestilah kerana ALLAH s.w.t .. bukan kerana sayangkan manusia yg belum tentu menjadi suami kita ..


*p/s : x salah kalau nk tegur ke arah kebaikan . tp x perlu memaksa , mengugut OK :) chill yeah !

RENUNG2kan :) 
*Maizatul Musfiroh Mohammad*
*hanya luahan :)*

~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Tuesday, 1 November 2011

LELAKI ..... sebenarnyaa ..

note neh saya copy dari fesbuk someone..one day tuh dya tag saya kat note neh..so agak tersentaplahh kan..meh baca meh =.='


Assalamualaikum :)

tiba-tiba terpanggil untuk menulis entry berkaitan perasaan lelaki....
perbualan dengan teman rapat ibarat 'wake up call' untuk aku yang selalu terlupa lelaki itu punyai perasaan halus seperti perempuan juga....

* lelaki,mereka ego tapi kenapa bila kita gaduh dengan si dia,cepat sahaja si dia jawab 'i mintak maaf ok?', kemudian kembali normal,walhal hati kita sakit lagi ni.....
= sebenarnya mereka tak nak panjangkan pergaduhan ni sebab tak nak si perempuan sakit hati dan menangis...

* kenapa lelaki sanggup minta maaf dekat si kekasih walaupun mereka tak buat salah?
= jsebab lelaki tu sayang sangat dekat si perempuan...dan sifat lelaki menelan apa yang dilemparkan dan memendam perasaan sakit mereka....

* kenapa perlu nak pendam?kenapa tak luahkan dekat si perempuan je kan?kenapa nak cari lain?
= macam mana lelaki nak luahkan apa yang mereka rasa,sakit hati yang mereka rasa sedangkan kebanyakan masa mereka memujuk si perempuan yang kerap merajuk dan terasa hati....

lambat sikit, merajuk...
tak jawab sms, merajuk....
tak jawab panggilan telefon, merajuk...
tak bawa keluar 'deting', merajuk....
lambat jawab sms, merajuk....
lambat jawab panggilan telefon, merajuk...
keluar tengok bola dengan kawan-kawan, merajuk....
ish, sepanjang masa nak merajuk dan terasa hati...

lelaki perlukan seseorang yang boleh faham dia....
apa yang dia suka,dia nak kongsi dengan kita dan harap kita pon suka....
lelaki memang suka berkawan dengan ramai perempuan
tetapi dalam hati dia sentiasa ada seorang perempuan yang lengkapkan hidup dia...

kenapa lelaki ramai kawan perempuan?sang kekasih seorang dah tak cukup ke?
haa,sebab lelaki nak tahu apa perasaan mereka dekat perempuan-perempuan lain ni, sama ke tidak dengan perasaan mereka towards his special women...


tak payah nak fikir negatif mengenai pasangan kita
benda tak wujud pun kita wujudkan
kadang-kadang kita yang buat diri sendiri tak gembira,menangis,sedih
bukan orang lain yang buat
sebab selalu nak fikir benda yang buruk-buruk
benda yang tak betul
jadi perempuan-perempuan di luar sana,jom kita sama-sama buangkan perasaan takut dengan bayang sendiri
sebelum tidur jangan lupa muhasabah diri sendiri ok?
renung-renungkan dan slamat beramal :))






~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Wednesday, 19 October 2011

try DENGAR , HAYATI .. ~new song~ *KARMA99-IRONI*

IRONI - KARMA99 


Bila yang terbaik untukku
Bukan yang terbaik untukmu
Kita padamkan saja cerita cinta
Yang pernah kita bina...


Bila engkau yang aku perlu
Tapi dia yang engkau mahu
Kita gantungkan saja cerita cinta
Yang tak lagi bernyawa...


Sesungguhnya aku...
Bukan lagi siapa-siapa untukmu
Cinta ku tak kau rasa
Tak kau hirau
Tak pernah kau setia...


Sesungguhnya aku...
Bukan lagi arjuna hatimu
Bukan lagi sayangmu
Bukan kasihmu
Bukan cinta yang kau perlu...

+ Ironi +
+ Karma99 +
+ Azril Ezry Azami +

*lagu ni baru jea diUPLOAD masuk UTUBE .. so fwendz , try la dngar n hayati lagu ni ..
if u LIKE it , click 'LIKE' at the bottom of the video .. diz is the first song from KARMA99 BAND ..
hope u'll enjoy it .. click diz link for the video :) tqvm ! muahxss . LOVE u all ! ~IRONI (KARMA99)~

*P/S : LIKE la facebook dia sama eh KARMA99 BAND :) tq allz
~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Tuesday, 11 October 2011

LIRIK : Jar Of Heart

I know I can't take one more step towards you
'Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love I loved the most

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises

And now you're back
You don't get to get me back

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?

Who do you think you are?

Who do you think you are?



~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Thursday, 11 August 2011

KAWAN vs KEKASIH ??

warhhh tajuk...m0w t0w r weyy...HAHAHA..
ok2.. juz nk kongsi2 OKAY..
ramai yg ckap, KAWAN LAGI PENTING dari KEKASIH..
sbbnya KAWAN lh sgala2nya.. yg tolong kita tme susah.. tme snang.. 
tp BETUL KAH ??
Atul nk kongsi 1 kisah ckit dgn korang smua.. n then nk mnta tlg korang bg pndapat, mana lebih penting.. KAWAN or KEKASIH (berdasarkan kisah Atul nk share tu la k) ... slmat mmbaca !


~Boy dh kpel dgn Gurl ni berTAHUN sudaa ok.. slma kpel, mmg diorg ada krisis kdg2.. tu normal kot.. biasa la adat owg bercinta.. kn2? ok fine.. bla dh abis stdy, msing2 keja.. n dok jauh2.. Boy dh jmpa kwn2 baru.. kwn2 kt tmpat keja dia la k.. sejak Boy bkawan ngn dorg tu, Boy jarang dok kt umaa.. salu jea kluar, blk lwat2.. kdg2 x blk.. smpai family Boy tu pon heran.. dlm 2, 3 hari Boy n Gurl gadoh.. satu mlm tu, Boy dh ok dgn Gurl.. mlm tu Boy baru smpai umah kul 2.45pg.. ttba kwn2 keja Boy ajak Boy p uma dorg lepak.. ajak tdo sna.. kwn2 Boy ckap 'aku tggu.. klau 3.15 x cmpy, kita PUTUS kwn!' .. OMG ~ xkn juz sbb tu nk putus kwn bro?? aiseyhhh.. Gurl tu col kwn Boy tu.. n mntak dorg bg ruang skit kat Boy n Gurl nk sttle prob.. tp kwn2 Boy ley gelak2.. dorg ingt main2.. aiyooo ~ tp mlm tu Boy teman Gurl smpy kul 5 pg..


~Keesokannya ........ttbe kul 12 tghari, Gurl col tya akak Boy, Boy mna ? bgon x lg erh? sbb Boy keja shif ptg.. akak dia ckap, dia kluar dr koi 5pg td lg.. kata nya kluar keja sbb dia shif pg.. haa ? Gurl tu tekejot laa.. n then Gurl tu pon col la kwn dia smlm tu.. kwn dia tu mula2 x mngaku Boy ada dgn dorg.. laz2 mngaku gk.. Gurl tu tya elok2.. tp kwn2 Boy tu mki hmun Gurl tu mcm2.. Gurl tu just nak cari Boy dia.. simkad Boy dia ilang.. so, tpaksa la Gurl tu cari kwn2 dia.. SALAHKAH ??


~kwn2 Boy mrah Gurl sbb control Boy.. wait a minute ! CONTROL?? apa yg CONTROLnya?? guys, nk minta pndapat korang erh.. slma ni, Gurl tu just contxt Boy tme gerak Boy bngun tdo.. pstu Boy pegi keja.. slma Boy keja, Gurl x kcau Boy tu tow... Boy tu abiz keja tgh mlm, time tu baru Gurl tu contxt Boy.. so pendapat korg, GURL TU CONTROL BOY TU KE X?? ;)

~ok.. pd pndapat korg, dlm kez ni, mana lg penting kalau situasi mcm ni?? KAWAN or KEKASIH lg pnting?? KAWANkah mcm tu kalau ugut Boy tu , "kalau x dtg uma kitorg, kita putus kwn"... sdgkan bukan ada hal sgt pon.. tme tu si KEKASIH baru berbaik dgn Boy.. kalau korg kt tmpat Boy, korg ikt yg mna ?? Boy baru kenal kwn2 Boy x smpy 2bln , dh jd mcm ni.. Boy kenal Gurl tu dh dkat brtahun2, xpnah jd mcm ni punn.. slama ni, Boy n Gurl susah snang sma2... hbngan Boy n Gurl even declair sbg COUPLE tp dorg ttap mcm SAHABAT.. sush snang sma2.. tp sjak Boy knal kwn2 tu , dia dh lupa Gurl... haiyooo.. ~

RENUNG2kan.. pndai2 lah kita semua mmilih KAWAN.. jgn smpy dpt KAWAN yg sntiasa mnyusahkan.. jgn smpy dsbabkan KAWAN, diri kita sndiri terabai, family kita terabai, n org yg sygi kita juga terabai..

tggalkan komen anda plz ? nk pndapat korang ! TQ all . muahzzz !

~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Wednesday, 10 August 2011

apa guna ada HANDPHONE ??

merujuk tajuk entri ....... hehe .. mcm buat surat plak ;)
haaa ... atul tulis post ni sbb dh bnyak kali cgt owg yg ada hnpon tp buat2 mcm xde hnpon !
agak2 korang yg col or text owg tu, sakit aty x kalau xde respon??

kejadian yg pernah trjadi kat Atul... kejadian pertama: Atul col somone ni.. ats urusan kerja ok ? bley plak dia x agkat.. sdgkn time tu time bkerjaa.. haiyooo.. agk2 sakit aty x?? kita ni urgnt mmerlukan dia.. yg dia tu nth wat keja pe pon xtow.. bila col dkat 5 kali, ttba msok mailbox.. pstu col lg, dia agkat n jwb (dlm keadaan mngantok)..
aiyooooOO ! bek x pyh gna fon beb !

kejadian kdua: dr jam 8pg Atul col somone ni sbb dia suruh tlg grak dia bgon tdo.. sbb dia nk kna pick up atul kt jeti.. fine, Atul pon col laa.. dr 8pg beb.. smpy kul 11.30pg.. xbgon2 gk.. Atul dh naek feri nii.. cmna if Atul smpy sna, dia stil xbgon tdo?? at last, lbh kurg kul 12.30tghari, bru dia agkat fon n ckap.........

::urmmm...awat?? (dlm nada bwu bgon tdo)
::nk amik aku ke x??? da smpy jeti ni !!! (mula la mlenting) HAHA

haiyoooOOoo ... agak2 kowg laa... HENPON tuu penting x zman2 skrg niii????
bg Atul, PENTING ok !! antara sbb2 Atul kata penting ialah..... :

1. dgn enpon, Atul dpt keja kt akasia hotel n LHDN toww
2. dgn enpon, Atul dpt berita sal kmatian
3. dgn enpon, Atul dpt berita sal fmily
4. dgn enpon, Atul ley contxt cpa2 jea if ada emrgncy
5. dgn enpon, Atul ley knal ngn masyam Atul
6. dgn enpon, bos atul col gtow soh wt keja pe2
7. dgn enpon, Atul ley mcj or col frmasi utk gtow dowg yg Atul nk amk ubt Atul pd trikh skian2.. so xpyh beratur pnjg dh bla smpy osptal

Byk lg laa sbb2 nyaa .. x larat nk taip lorhhh ... Kesimpulannya kt sini , enpon tu PENTINGLAHHH ...
penting2 pon, tgok keadaanlh sma.. ni tme2 solat pon dok pgang enpon, pa cerrr kan???
so, for those yg ada enpon tu, tlg jgn MATIKAN or SILENT or wat2 x dgar bla enpon anda berbnyi ok !!!

low dpt kt Atul, owg2 mcmnii lg.. jgn tkejot low Atul melenting lg OK ??
*maaf kpd ssape yg Atul pnah mlenting kez enpon nii.. 
chill yeah ! =.=v

anywy, cumel x fon sy yg murah ni ?? ;)

Nokia C5 jea pon Atul mmpu beli :)

dr blkg ! HEHE . ttap nk PURPLE ok !

~aretul_purplish~

Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Monday, 8 August 2011

0sPital ? d0ktOr ?

aiyooo .. dah 2 mggu sakit .. tp saja wat2 x sakit .. HAHA
tp arini .... x tahan dahhhh ... OSPITAL !!

: doc = awk sakit pe ?
: atul = sy ni sbnqnya skit pinggang skg nii.. dh 2 mggu camnii..
: doc = cik ada skt kronik pe2 x? skt jntg ke, athma ke ... bla..blaa...
: atul = a'ah.. athma.. n 1 g.. sy actly 3bln skaly kna fllow up dgn pkar..
: doc = pakar pe ?
: atul = pakar menstrual dysfunction..........
: doc = ouhh.. awk mkn ubt pe??
: atul = DUPHAST0N laa .. doc xtow kaa ?? aiyooo..
: doc = hehe . sy baru jd doc..
: atul = OK.. hehe..
: doc = skt kt sni erhh ?? urm, priod x ??
: atul = x..laz priod bln 6..
: doc = woww ! da kwen blom?
: atul = blom laa.. HUHU
: doc = kk.. p wt urine test n blood test k.. nah mnum air gula ni dlu..
: atul = btal lah puasa ???
: doc = yea laa..
......................1jam 30mnit slpas tu...........................
: doc = awk ni........sbnrnye...............TAK MENGANDUNG...
: atul = ekelehh.. mmg laa.. sy x kwen lg.. aiseyhhh @.@
: doc = jom2 scan rahim k... tgok baby... hihi
: atul = eh2 .. *gatai erh (dlm aty jea)
: doc = haaa, dh mmbengkak tuuu.. tgok tuu..
: atul = aiyooo.. bengkak blk ?? urmmm... sy appointmnt ngn doc sy lmbat lg.. :(
: doc = awk sbar k... sy bg ubt than skt.. awk jgn tggal ubt hormon tu k..
: atul = ok .. *drive pulg ke hotel dlm keadaan mcm nk trajang pnggang ! HAHA

*kesimpulan = atul nk cpat2 jmpa pkar tu.. atul dh xtahan cmnii.. bgantong kt ubt jea.. xdk cara laen ke?? huhuhuu.. Ya Allah.. jauhkanlah aku dr pnyakit tu.. nk gak prgnant nnti mcm org laen.. nk gak shat mcm org laen.. doakn atul sihat2 k.. :(

ni lah ubat yg Atul mkn stiap ary.. xley tggal :'(

~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Sunday, 7 August 2011

dah TUJUH hari ..

~ASSALAMUALAIKUM wbt~

arini 7 Ogos 2011 bersamaan 7 Ramadhan 1432 .. dah seminggu weryyhh ..
tapi Atul x berbuka puasa dgn family lg niii .. RINDU weyyhh ...
Ummy , walid ... nk buka puasa sama2 .. HUHUHU ..
bila nk balik umah ??? 17 Ogos ?? INSYAALLAH ..! nk bLk 17 Ogos tuu ..

hari2 call Ummy ...... ayt yg slalu kmi cakap ........
: CEK = ummy, berbuka makan apa arinii ??
: UMMY = hurmm .. mcm biasa la .. kanji , lobak msin ngn ikn blis goreng .. nasi msak ..................
: CEK = waahhhh .. nanak kanjii .. sini x dk laa .. pyh nak cari :'(
: UMMY = x pa laa .. nnti cek balik , makan byk2 ..
: CEK = nk berbuka kat umahhh .... (dlm sebak)
: UMMY = sabaq laa .. nnti k .. cek blk .. x lama dh ....
: CEK = baek .. :'(

warhhHhhh ... sedeyyhhh ......... RINDU ummy , walid cgt3 .......

~sekian~

~aretul_purplish~
*budak yg rindu parentz..
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Monday, 1 August 2011

~ selamat berPUASA : mulut berbau :)

DI samping perbincangan aspek kebaikan dan kenikmatan berpuasa, jarang sekali disentuh aspek berpuasa yang dikaitkan dengan bau mulut yang busuk atau nafas yang tidak segar yang keluar ketika kita bercakap dengan orang lain khususnya melibatkan orang bukan Islam.

Bagi umat Islam aspek ini agak sukar diperdebatkan dan lebih baik mendiamkan diri sahaja manakala bagi orang bukan Islam aspek mulut berbau itu merupakan sisi negatif bagi amalan berpuasa untuk umat Islam. Jika dikaitkan dengan mulut berbau ketika berpuasa, alasan yang digunakan hanyalah dengan mengutarakan hadis Rasulullah SAW dengan sabdanya: Demi Allah, yang diri Muhammad berada dalam genggamanNya, sesungguhnya bau busuk mulut orang yang berpuas lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi. (Muttafaq 'Alaih).Tetapi tiada penjelasan mendalam mengenai hadis berkenaan kerana yang diambil kesimpulan hanyalah maksud zahirnya sahaja.


Jika dilihat dari segi zahir penegasan Baginda SAW mengenai bau mulut orang yang berpuasa, ia merupakan aspek yang tidak dapat diterima nalar atau akal sihat. Ini kerana hujah yang diberikan itu dilihat daripada aspek luarannya sahaja. Sebenarnya mereka harus mendalami dan melihat daripada aspek kerohaniannya atau hikmah di sebalik pernyataan Baginda SAW itu. Mereka harus mengamati kemanfaatannya secara luas daripada tujuan pelaksanaan amalannya.


Hakikatnya secara etimologi, puasa bererti menahan diri daripada makan, minum, dan berkata-kata (yang tidak diperincikan) perbuatan daripada hal-hal yang membatalkan puasa dengan disertai niat berpuasa.Sebahagian ulama mendefinisikan puasa adalah menahan nafsu, anggota badan, perut dan alat kelamin bermula sejak terbitnya fajar sampai terbenamnya matahari dengan disertai niat tertentuNamun tiada daripada maksud menahan diri daripada berkata-kata atau bercakap dalam perkara yang tidak membawa kemanfaatan atau faedah.




Sebenarnya bau mulut busuk bagi mereka bagi mereka berpuasa itu mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Ia seolah-olah mengelak dan menghalang umat Islam daripada banyak bercakap dalam perkara yang tidak membawa kebaikan dan membuang masaSemakin banyak berbicara dalam perkara sedemikian semakin banyaklah dosa yang dibuat tambahan pula apabila soal yang dibicarakan berkaitan dengan fitnah, mengumpat, berita palsu, gosip atau menipu. Ini bentuk percakapan yang tidak terarah atau membuang masa. Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah SAW bersabda: "Allah berfirman: "Setiap amal anak Adam adalah untuk anak Adam itu sendiri, melain puasa. Sesungguhnya puasa itu bagi-Ku, dan Aku membalasi puasanya itu. Puasa itu bagaikan perisai; maka apabila seseorang kamu berpuasa, maka janganlah berkata kotor dan jangan pula berkata kasar. Jika seseorang mencacinya atau menyerangnya maka jangan pula berkata kasar. Jika seseorang mencacinya atau menyerangnya, maka hendaklah ia mengatakan: "Aku berpuasa."


Itulah kata hikmatnya 'Aku berpuasa'. Banyak bercakap di waktu berpuasa ibarat menuangkan air ke daun keladi. Apa yang dimaksudnya di sini dengan berjaya menahan lapar dan dahaga sepanjang hari itu sudah menghasilkan pahala yang terus-menerus, namun pahala-pahala itu akan terburai melalui lidah yang tidak bertulang, lisan yang membawa kata-kata yang tidak berfaedah terutamanya yang dibicarakan ialah kepincangan atau kecacatan orang lain (ghibah dan fitnah). 


Oleh itu maksud kerohanian daripada bau mulut busuk atau nafas yang tidak segar ialah menghindari daripada berbuat fitnah, menipu atau bersembang kosong.Dengan berpuasa bererti umat Islam telah mengendalikan nafsu syahwatnya sedangkan dengan menahan bercakap merupakan bahagian yang membentuk karakter dan pola fikir yang positif bagi orang yang mampu menjalaninya. Dalam sebuah hadisnya Baginda SAW bersabda: "Berpuasalah supaya kalian menjadi sihat". Maksudnya dengan menahan lapar dan dahaga itu menjadikan badan manusia menjadi sihat bugar. Tetapi dengan menahan berkata-kata bukan sekadar sihat jasadnya saja tetapi sihat juga pemikirannya dan percakapannya.


Menahan diri daripada perkara-perkara yang tidak membawa faedah demi mengutamakan urusan Allah SWT daripada urusan duniawi maka perilaku tersebut akan berupaya menghasilkan kemanfaatan emosi, rasional dan spiritual yang lebih universal, sehingga terciptalah kesihatan jasmaniah dan rohaniahnya.


Namun ada beberapa cara untuk mengelakkan bau nafas ketika berpuasa seperti berikut :-
  • Jangan atau kurangkan pengambilan makanan yang berbau seperti petai, jering, bawang putih atau bawang mentah ketika bersahur.
  • Selepas sahur minum air kosong dengan kuantiti yang banyak.
  • Disarankan berkumur-kumur dengan antiseptik untuk menghilangkan bau mulut.
  • Mengosok gigi dan lidah anda sebelum tidur dan selepas bersahur.

*dari sumber yg boleh dipercayai :)
*selamat berPUASA . . .


~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Sunday, 31 July 2011

EGOIS LELAKI ..

Sebagaimana umum tahu lelaki sememangnya mempunyai sifat berbeza dengan wanita. Samaada dari segi cara berfikir, emosi, pendirian, tingkah laku dan sebagainya.
Sikap lelaki sememangnya dibekalkan dengan keegoan. Sikit atau banyak, berakhlak atau tidak itulah yang mampu menguasai keegoan seorang lelaki. Lihat sahaja dalam pemerintahan, lelaki dengan senang hatinya mahu menjadi ketua, mahu menguasai wilayah, mahu ada kuasa.
Berbeza dengan wanita, mereka lebih gemar akan hal-hal yang berbeza dengan lelaki. Lebih tertumpu dan detail pekerjaannya sehingga sekecil-kecil perkara turut diambil pusing. Itu bukan kelemahan!jangan disalah anggap. Itulah kesempurnaan. Baiklah, cuba kita lihat perbualan di bawah ini.
“Budin, hang try tolong aku masak hari ni pulak.”
“Arrgh, benda remeh ja tu..buatla sendiri. Suruh aku pulak. Banyak masalah Negara aku tengah fikir ni..” Bangkang rakannya.
“Demo tokleh wat gitu, buat supo kawe nih..berat demo.” Tegur seseorang.
“Biar arr, ikut kawe nak wak guano. Buke sabit ko demo pun.” Balas seseorang pula.
“Abang nii, suruh bancuh susu pun tak reti…itu belum suruh masak, basuh baju, kemas rumah, jaga anak..”
“Awak ni banyak membebal tengah-tengah malam ni apahal? Takda masa saya nak buat benda-benda gini!.”Jerkah Si Suami.
Perbualan lazim didengari melibatkan insan bergelar lelaki, samaada peringkat perkuliahan ataupun sudah berumah tangga. Dalam perbualan itu, jika tidak kena konsep hikmahnya saya yakin ia akan berpanjangan. Malahan boleh membawa kepada perbalahan dan keretakan serius keakraban dua insan. Bila bertemu api dan api jika tidak dibendung nescaya bertambah maraklah api itu menjadi sebesar-besarnya bahkan mampu membakar hutan-hutan simpan seperti di Sumatera dahulu. Api lawannya Air. Berhikmahlah dalam menangani.
Tauladan Mulia
Memang dan teramat susah untuk mengikuti tauladan junjungan mulia penghulu Nabi iaitu Rasulullah SAW. Ini kerana, isteri baginda Saidatina Aisyah r.a sendiri mengakui akhlak baginda ialah Al-Quran. Tinggi pekerti, luhur akhlaknya, hemah berbicara, lapang dada merupakan antara sifat seorang Nabi yang ma’sum. Namun kita dianjurkan untuk menjadi baginda SAW sebagai role model. Manusia tidak sempurna, menuju kesempurnaan itu sebaik-baiknya.
Tercatit di dalam sirah, ketika mana Nabi Muhammad SAW hendak membuka kota Mekah dalam peristiwa fathul Mekah beliau menyuruh sesiapa di antara penduduk Mekah yang ingin selamat boleh berlindung di rumah Abu Sufian. Kerana baginda tahu, Abu Sufian salah seorang pembesar Mekah yang sukakan kemegahan dan penghormatan sebelum itu. Akhirnya, Abu Sufian memeluk Islam. Lihatlah bagaimana hikmahnya Rasulullah SAW berdepan dengan keegoan seorang lelaki. Luntur, luluh, jatuh berderai ego menjadi debu-debu berterbangan ditiup angin gurun. Diriwayatkan dalam kitab adab, Hakim dan Baihaqi bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:
إنما بعثت لأتمم مكارم الأخلاق
“Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia.”
Antara contoh lain dikalangan sahabat ialah sikap Khalifah Umar Al-Khattab bila mana menjadi Khalifah Islam selepas Saidina Abu Bakar As-Siddiq. Dalam suatu peristiwa, Saidina Umar ditegur kerana statement berkenaan penetapan mas kahwin yang dikeluarkannya mengundang ketidakpuasaan hati wanita. Lantas wanita tadi menegur pemimpin Islam itu. Adakah Saidina Umar marah? Tidak sama sekali. Bahkan beliau mengiyakan serta menerimanya. Subhanallah, sungguh! Tiada kalam pujian yang mampuku tuturkan lagi buat Rasulullah SAW dan para Sahabat.
Apa reaksi jika pemimpin kita ditegur? Isteri menegur suami? Saya fikir, anda boleh membayangkannya.
Kesimpulan
Konklusinya, dua hikmah yang berbeza dalam dua situasi. Egois bertemu Egoistik. Pertamanya dari penegur itu sendiri, keduanya dari yang ditegur. Kedua-duanya jika kena cara hikmahnya, saya yakin akan jarang berlaku perbalahan rakan taulan, konflik rumah tangga, krisis kepimpinan tidak berakhlak dan sebagainya. Nescaya akan wujud ‘Al-Ukhuwwah wasalamatu sadri’.


~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Saturday, 30 July 2011

ADDICTED ~ grrr ~

OMG ~ now im ADDICTED with POLO . . .

tow x POLO yang manaa ?? bukan POLO jenama baju tuu . . atul x mampu beli baju mahai2 berjenama POLO tuu . . OKEYH ? hehe . . soOo . . . . . .  POLO yg dimaksudkan ialah jeng~jeng~jeng . . . . . .

* BIG POLO :)


niii haaaa . . .  BESAQ kan2 ?? nyaAmMm3 ~ sedapp derrr ;)
meleleh aiq liuq dah tgok niii . . . . aiseyhhHh . . . .

oKaY. . . . berbalik kepada tajuk ADDICTED tuuu . . . . atul ada masalah terlalu SUKA MAKAN POLO niii . . . smpai KETAGIH ! hari2 wajib makan MINIMUM 1 batang tuu ! itu minimum Okeay !

soO , amacam erHh ?? agak2 ada EFFECT x lau KETAGIH sgt makan benda tuu ?? smpai bos atul tnyaa ...

Mr Boss : "atul, awak shari makan benda ni brapa batang ?"
Aretul     : "minimum sebatang . . nape encik ?"
Mr Boss : "x de pe . . sy tnye je . . x tulis erh kat sini kandungan gula brapa erh ?"
Aretul     : "entah la encik"

ksmpulan : smpai boss aku pon prasan , aku KETAGIH dgn benda tuu . adoiii . . hari2 aku WAJIB akan men'DERMA' sbnyak RM0.70 (minimum) kat PETRONAS, kelibang, langkawi (kalau tme keja laa) . . hurMmM . . . kalau x makan benda tu shari , asa x leyh dok . . . dan2 asa meLOYA , PENING , kononnya "TANPA DIRIMU , AKU RESAH" . . . haaaa . . . lebih kurang cmtuu r . . .

sebab2 aku leyh JATUH CINTA dgn POLO ni :
1. dia sweet . .
2. sejuk mata memandang , mulut merasa . .
3. nikmat time kunyah + kulum . .
4. cool sajea . .  (layan beb)

skali g jOm tgok 'CINTA'ku ;)

* alangkah besnya kalau aku dapat sekotak ni ~ weee ~ x smpat cari lagi . nnti nak cari ;)


* SEDAP ! !
CANTEK kan depa ? hehe . . .  LOVE POLO PEPERMINT ! ;)

~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Sunday, 3 July 2011

terlalu RINDU!!!

haisshh... wnduuu!!!! uhuxx.. :'(
nk tiYakkk.... huwaAaaaaaaaa :'(


haa kn dh tiYak !!! uhuxxx..
winduu UMMY !!!!! WALID !!!!!!!!
aiseyhhh... cmnaa nk wat???
nk blk umaa.. tp bz kejaa..
ya Allah... sbaq cek...
nnti blk k... haishhh! ari2 col still RINDU !!!

:: p/s = SITI MARIAM & MOHAMMAD , i Lov bOth of u a lOtz !!!!

~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Friday, 24 June 2011

.Segmen : Dia Maharaja Lawak.

ASSALAMUALAIKUM, allz !! yeahhh .. arini 24Jun .. ari JUMAAT beb!! MAHARAJALAWAK !!! hahaha .. FINAL kowttt .. weeee ~ agak2 cpaa yg MENANG haa ??? ada member aku, Metz Bujang ni wat segmen bout FINAL MAHARAJALAWAK niehh ..


sO.... agak2 r wey.... saper erh yg nk jd JUARA mlm niieaahh ??? kalauu aku, aku nk GENG ni jd JUARA !!! geng maanaa ???? tuuu bawahh ....... ;)


JOZAN beb !!!! nk tow saippaa ???

1. lwak dowg fuhhhh....!! BEZ kowttt..
2. dulu dowg jd pengacara rajalawak jeaa.. tme jd pngacara ja tu pon, asanya mcm dowg lak pserta yg mcok btnding.. pnyaa laa lawak.. btoy ark ?? ngehh3 ;)
3. mmg minat arhh JOZAN niii... pling bez tme johan tru jd DAVID TEOH ... wowww.. lg letupp maaa!!

u allz SOKONG arkk ?? hahah . low x sokong pon , ada ku kesah ?? hahahah . pa2 pon , GUDLUX to allz FINALE tonite !! jwpn sbg JUARA akan diUMUMkan MALAM nieahhh .. TENGOK toww !! hahahah ;D

chill eahh JOZAN!!
~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Wednesday, 22 June 2011

JANGAN MENYESAL OKAY!!!

20june2011...jam 5.33 ptg..

Dance the night away....Live your life and stay out on the floor...Dance the night away..............
{ringtOne fon c5 ku bnYi}..no fOn mna ni?? 03-620***0.. adesss.. 


aretul : elow..
a guy : elow.. ni cik maizatul ke? cik ade dtg intrview LHDN x sbelum ni?
aretul : ye, sy.. a'ah, sy ada pegi intrview ritu..
a guy : sbnrnya, nma cik trpilih utk mngisi kekosngn jwatan PEMBANTU TADBIR GRED22 d LHDN jln duta..
aretul : ouhh.. ALHAMDULILLAH.. {dlm keadaan gmbira+srabut}
a guy : cik bleh dtg daftar x 1JULAI nnt?
aretul : haa? urrmm.. errr.. sy x confrm lg.. maaf.. ley sy bg jwpn kjap lg x??
a guy : ok, sy bg msa kt cik dlm 10MINIT je lg k.. ley? kjap lg sy col cik blk..
aretul : OKK.. trma ksih..


dh letak fon, aku pkir.. nk TRIMA KE X.. adezzz... n laz2 aku wat derkk jea..


10mnit kmudian............>>>>


Dance the night away....Live your life and stay out on the floor...Dance the night away..............
alamakk...dia col lg laa..!!! dgn muka blurr...aku pick up fon..


aretul : elow, ye..
a guy : sy en. RASHIDI dr LHDN.. mcmane cik? trima x twaran tu...??
aretul : urm.. MAAF la en.. sy rsa, sy tpksa TOLAK tawaran tu.. {dgn nda yg HAMBAR}
a guy : ok xpelaa.. sy bg pluang kpd org lain laa k.. tp cik, cik mmg lyak utk jwatan tu.. sy hrap cik dpt keja yg lbh brbaloi utk cik.. gudlux ye..
aretul : ye, trima ksih.. =')


ADOIII.......btoy la kot kn kputusan aku tu???sbb pe aku tolak tawaran tu??


1. sbb KONTRAK jea
2. gji sbln sribu lbh..pkir erh..keja tu kt JLN DUTA..beb, kna cari uma swa g..trnsport g..adoiii..p mai,p mai, gji aku abish situ jeah..nth2 nk mkn pon x lepas pe.. adoi...aku bkn mmilih..cma kta kna pkir sma kot bab2 tu kn??AM I RITE??
3. umy x bg sma keja sna..ats sbb yg sma mcm yg no. 2 tu laa..so,aku ikt ckap umy gk laa..biaq laa aku keja sni dlu {kt LANGKAWI}.. :)


INSYAALLAH..AKAN ADA G RZEKI LG NNTI KN?? ;)




~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

TERIMA KASIH buat yg terSAYANG ;p

weee~ credit to my lovly frend, HANA @ FANA cuz mke my blog lg CHANTEX mcm youu !
yeahhh.. sy suka laa yunxx.. mMuahxxXSSs!!



~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Tuesday, 21 June 2011

9 Sebab Hubungan Tidak Mampu Bertahan.. ! =)

1. Menipu
Menipu adalah "pembunuh" utama dalam sebuah perhubungan. Ia umpama ledakan gunung berapi yang meletus hebat. Ada yang menipu untuk "menyelamatkan" sebuah perhubungan, namun mereka tidak mahu hati pasangan terluka. Sesetengah orang tidak dapat menerima bahawa hati mereka telah dipermainkan.

2. Harapan / Kebebasan
Ada pasangan meletakkan harapan yang sangat tinggi kepada pasangannya malah mereka bergantung penuh kepada pasangan. Ada lelaki menyukai hal ini tetapi ada juga yang sebaliknya. Di sinilah timbulnya konflik yang mungkin menyebabkan hubungan terputus di tengah jalan. Ada pula lelaki yang inginkan kebebasan, tetapi dikongkong. Hal-hal beginilah membuatkan perhubungan tersekat.

3. Terlalu Memikirkan Aspek Perkahwinan
Perhubungan yang sihat biasanya berlangsung dalam suasana yang sangat harmonis. Ia perlu diisi dengan kasih sayang dan sikap saling memahami. Bila semua ini ada barulah perhubungan boleh sampai ke peringkat serius. Tapi sesetengah wanita, yang baru saja berkenalan terus saja mengharap akan ia berakhir dengan perkahwinan. Mereka takut jika perhubungan dijalinkan hanya sia-sia sahaja. Jadi kalau timbulnya konflik ini, perhubungan boleh menjadi putus.

4. Mengungkit Hal Yang Lalu
Menjadi kepantangan bagi sesetengah orang untuk mengungkit hal-hal yang lepas. Apatah lagi jika mengungkit akan kekasih lama. Belajarlah dari kesilapan, jangan mengungkit kisah lalu kalau anda sayangkan perhubungan.

5. Berbeza Pendapat
Dalam menjalin sebuah perhubungan, perbezaan pendapat memang sering terjadi. Kita mempunyai idea yang berbeza dengan pasangan dan hal-hal inilah yang membuatkan pasangan sering berbalah. Ada yang mempunyai cita-cita tetapi tidak dapat ditunaikan hanya kerana pasangan tidak mengizinkan. Itu adalah antara perkara yang boleh membantutkan sesebuah perhubungan.

6. Status Yang Tinggi
Ada sesetengah pasangan sangat gembira dengan perhubungan yang dijalinkan. Mereka sangat bahagia namun ada sesetengahnya begitu mementingkan status diri. Mereka memilih pasangan yang dirasakan sangat sesuai dengan diri mereka.

7. Hal-hal Yang Menyakitkan Hati
Ada perkara yang dibuat oleh pasangan memang menyakitkan hati. Malah sanggup melakukan hal-hal bodoh semata-mata mahu menyakiti hati orang lain. Jadi kalau inilah yang terjadi, hubungan anda pasti tidak akan bertahan lama.

8. Kehidupan Yang Sangat Mendesak
Ada sesetengah pasangan memang suka menyusahkan pasangannya. Mereka sering memberikan masalah dengan membuat pelbagai perkara hingga ia menyakiti hati pasangan. Kehidupan yang sangat terdesak ini adakalanya membuatkan perhubungan tidak berlangsung dengan baik.

9. Kawan-kawan dan Keluarga
Tidak mustahil, kawan-kawan dan keluarga juga boleh membuatkan sebuah perhubungan menjadi tidak stabil. Pengaruh dari kawan-kawan dan keluarga boleh mempengaruhi keputusan. Jangan salah sangka, orang yang anda sayang pun boleh terlepas dari tangan jika keluarganya tidak menyukai anda.


~purplish_aretul~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Monday, 20 June 2011

~thanx to somone !! ;)

THANX A LOT to HANIS ATIKAH 'coz helping me create diz BLOG..weee ~ yeah, sy buta ckit bab2 blog ni..hahax!..hrap dberi tunjuk ajar ;)
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)