Saturday, 12 November 2011

kenapa LELAKY boleh , PEREMPUAN x boleh ?

ASSALAMUALAIKUM w.b.t..

perlukah kita sebagai WANITA kena ikut cakap LELAKI yang hanya digelar sebagai KEKASIH or SPECIAL BOYFRIEND or BALAK or pa2 jea la kan .. 
memang la KONONNYA lelaki tu nak buat wanita tu sebagai CALON ISTERINYA ..
but why not bg jea chance wanita tu nak merasai hidup SINGLEnya yg bukannya menjadi ISTERI kepada lelaki itu secara SAHnya lg ?? *awat dengaq macam tunggang tebalik ayat aku ? HAHA ! abaikan !*

OK . kalau LELAKI X SUKA DIKONGKONG oleh WANITA , sama la jugak WANITA X SUKA DIKONGKONG oleh LELAKI ..
kalau dah berNIKAH , x kisah la kan nak kongkong sebab memang patut si SUAMI mendidik si ISTERI ..
but the point here , u ollz dah NIKAH ke ??





meh nk share sikit pengalaman dr member2 n pengalaman sendiri yg slalu berlaku . OK :)

situasi 1
GURL : dior , i x suka la u kawan gedix2 dgn gurl lain . i jelez .
BOY : laaa . member jea pon . x lebih laa . NORMAL la laky .. adusss .. payah btul la jenis kongkong ni ... hisshhhh !!!


sebaliknya
BOY : eh , u ni apasal la gedix sgt haa ??
GURL : i member2 jea kan . x de pon lebih2 . x de pon syg2 . yg u tu x pe lak ? 
BOY : eh , pmpwn laen OK . u tu tggjwb i . i kena jaga u dr skrg . klau x , nnti lpas kwen pon u prangai mcm ni ...


*opsss ! x sama kah ?? eeeewww ~ klau mcmtu , suppose lelaky pon x ley biasakn mgGedix yg pmpwn laen sbb nnt dh kawen pon akan wt pngai cmtu gak .. 

situasi 2
bila BOY tu lepak ngn mber or sapa2 tp x contxt GURL tu lgsg smpy GURL tu col byk kali , x agkat .. msj x jwb .. 
GURL : u ... klau u nk kuar ngn mber2 u , u x mow msj i pon x pe .. tp inform la i k .. i juz nk tow .. icow gk la kdg2 tu u dissappear cmtu je ..
BOY : eh x kan smua bnda nk ckap kt u ??? i kuar ngn mber ja pon kan ??? u ni caya i ke apa ha ??


sebaliknya 
BOY : u y x agkat fon ??? kuar ngn JANTAN laen la tu .. u ingat i apa ? TUNGGUL ??
GURL : i kuar ngn mber2 i jea pon ..
BOY : u tu pmpwn , x elok kuar2 sgt .. huhhhh !!


*salahkan pmpwn nk kuar berSOSIAL jugak ? kalau BOYZ x suka kena report tiap msa kt GURLZ , sme with the GURLZ .. x kan stiap bnda nk report kot ??

situasi 3
bila BOYZ kantoi webcam ngn GURL laen ...
GURL : u , u wbcam dgn sape ?? i x suka la u wbcam dgn owg laen . HUHU .
BOY : laaa . wbcam jea pon .. SALAH kee ?? bukan i dok becium , bogel2 , cinta2 dgn gurl tuu .. alaaa dalam tenet jea ponn .. hurmmm ........
GURL : memang laa . tp i dah ckap i x suka kn ??


sebaliknya
BOY : u wbcam ngn boy laen ? npa ?
GURL : alaa . wbcam je pon kan .. bukan  i dok becium , bogel2 , cinta2 dgn boy tuu .. alaaa dalam tenet jea ponn .. hurmmm ........
BOY : u tu nk jd wife i tow .. dosa u , i nk kena tanggong .. i dah ckap , i x suka . x suka la !!


*plzzz k .. mmang dosa wanita akan dtanggong oleh lelaky tp bla dah digelar SUAMI ISTERI .. 

grrrr ~ bukan ini ja .. banyak lg kot stuation yg salu dpertikaikan .. perlukah seseorang wanita itu BERUBAH hanya untuk MEMUASKAN hati lelaki ? MENJAGA hati lelaki ? bukankah perubahan itu mestilah NIAT kerana ALLAH s.w.t .. sy x sempurna , x sebaik wanita lain .. tp ini untuk peringatan diri sendiri serta rakan2 .. tidak salah bila kita cuba berubah walaupun sedikit demi sedikit .. tp yg penting , NIAT untuk kita berubah itu mestilah kerana ALLAH s.w.t .. bukan kerana sayangkan manusia yg belum tentu menjadi suami kita ..


*p/s : x salah kalau nk tegur ke arah kebaikan . tp x perlu memaksa , mengugut OK :) chill yeah !

RENUNG2kan :) 
*Maizatul Musfiroh Mohammad*
*hanya luahan :)*

~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)

Tuesday, 1 November 2011

LELAKI ..... sebenarnyaa ..

note neh saya copy dari fesbuk someone..one day tuh dya tag saya kat note neh..so agak tersentaplahh kan..meh baca meh =.='


Assalamualaikum :)

tiba-tiba terpanggil untuk menulis entry berkaitan perasaan lelaki....
perbualan dengan teman rapat ibarat 'wake up call' untuk aku yang selalu terlupa lelaki itu punyai perasaan halus seperti perempuan juga....

* lelaki,mereka ego tapi kenapa bila kita gaduh dengan si dia,cepat sahaja si dia jawab 'i mintak maaf ok?', kemudian kembali normal,walhal hati kita sakit lagi ni.....
= sebenarnya mereka tak nak panjangkan pergaduhan ni sebab tak nak si perempuan sakit hati dan menangis...

* kenapa lelaki sanggup minta maaf dekat si kekasih walaupun mereka tak buat salah?
= jsebab lelaki tu sayang sangat dekat si perempuan...dan sifat lelaki menelan apa yang dilemparkan dan memendam perasaan sakit mereka....

* kenapa perlu nak pendam?kenapa tak luahkan dekat si perempuan je kan?kenapa nak cari lain?
= macam mana lelaki nak luahkan apa yang mereka rasa,sakit hati yang mereka rasa sedangkan kebanyakan masa mereka memujuk si perempuan yang kerap merajuk dan terasa hati....

lambat sikit, merajuk...
tak jawab sms, merajuk....
tak jawab panggilan telefon, merajuk...
tak bawa keluar 'deting', merajuk....
lambat jawab sms, merajuk....
lambat jawab panggilan telefon, merajuk...
keluar tengok bola dengan kawan-kawan, merajuk....
ish, sepanjang masa nak merajuk dan terasa hati...

lelaki perlukan seseorang yang boleh faham dia....
apa yang dia suka,dia nak kongsi dengan kita dan harap kita pon suka....
lelaki memang suka berkawan dengan ramai perempuan
tetapi dalam hati dia sentiasa ada seorang perempuan yang lengkapkan hidup dia...

kenapa lelaki ramai kawan perempuan?sang kekasih seorang dah tak cukup ke?
haa,sebab lelaki nak tahu apa perasaan mereka dekat perempuan-perempuan lain ni, sama ke tidak dengan perasaan mereka towards his special women...


tak payah nak fikir negatif mengenai pasangan kita
benda tak wujud pun kita wujudkan
kadang-kadang kita yang buat diri sendiri tak gembira,menangis,sedih
bukan orang lain yang buat
sebab selalu nak fikir benda yang buruk-buruk
benda yang tak betul
jadi perempuan-perempuan di luar sana,jom kita sama-sama buangkan perasaan takut dengan bayang sendiri
sebelum tidur jangan lupa muhasabah diri sendiri ok?
renung-renungkan dan slamat beramal :))






~aretul_purplish~
Syukran, Thanks, Terima kasih for reading :)